Pek çok farklı tanımlama yapılmış olsa da literatürün bu konuyla ilgili öncülerinden John Dewey problemin “insan zihnini karıştıran, ona meydan okuyan ve inancı belirsizleştiren her şey”olduğunu söylemiştir. Kriptoloji için yapılan bir tanım da “haberleşen birden çok tarafın bilgi aktarımını güvenli şekilde yapmasını sağlayan, matematiksel zor problemleri temel alan yöntem ve uygulamaların bütünüdür.” şeklinde Hassanpour (2015) tarafından ifade edilmiştir. Biz de ortaokul matematik öğretmenleri olarak öğrencilerimizi kodlamayla tanıştırmak, bilgisayarsız şifreleme yöntemleriyle yapılabilecek farklı kodlamalar sayesinde öğrencilerimizi bu sürece dahil etmek istedik.
Bu sayede öğrencilerin matematiksel problem çözmeye karşı tutumlarını olumlu şekilde geliştirirken aynı zamanda işlem yapma, analitik düşünme, karar verme gibi konulardaki yeteneklerini de ortaya çıkarmayı amaçladık.
Şifreleme etkinliklerinin de öğrencilerin algılarını değiştirip içten gelen matematik yapma isteklerini fark ettirmek için onlara fırsat sunacak iyi inşa edilmiş eğlenceli yapılar niteliğinde olmasını umduk.
Bir problemin çözülememesi bilişsel gerilemeye sebep olmazken duyuşsal bakımdan öğrencinin kendi problem çözme becerisine yönelik algılarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Problem Çözme gibi şifreleme ya da deşifreleme yapma işlemleri de bazı algoritmik işlemler yapmayı bir takım aşamalardan geçmeyi gerektirir. Bunun farkına varan öğrenci matematiksel düşünme süreçlerinde bilişsel olarak gelişebilir ve bunun sonucunda duyuşsal özelliklerinde değişimler gözlemlenebilir.
Literatürde öğrenci aktifliğinin, çözümü kolaylıkla fark edilen algoritmalar bulundurmayan ya da önceden tıpkısı çözülmemiş problem çözme etkinliklerine katılmalarından geçtiğini belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin problem çözme keyfine vararak matematikten zevk alabilmeyi öğrenebilmeleri adına iyi bir eğitim almalarının gerekli bir koşul olduğunu belirtmiştir.
Biz de bu noktada branşımızın doğası gereği getirdikleri ve 21. yy becerileri paralelinde öğrencilerimizi “Sezar, Vigenere, Doğrusal, Yer değiştirme, Zigzag” şifreleme türleriyle tanıştırarak onlara kendilerinin matematiksel işlemler ve temsiller yardımıyla şifreleme yapacakları bir süreç tayin ettik.
Hem eğlendikleri hem öğrendikleri hem de matematiğin günümüzde öne çıkan bir alanıyla tanıştıkları bir süreç oldu.